POST-SDP

Opis forum

#16 2009-06-04 15:16:01

dellegrad

Nowy użytkownik

Punktów :   

Re: Nowy sojusz ;)

Witam,

Co do rekrutacji, to ja miałbym już dwie osoby .. jeżeli określimy preferencje ... dokładniej jedna to sąsiad ... był już w sojuszu ... neutralnym ale się rozpadł .. rozwój ma na podobnym poziomie co ja... i jego sąsiadka ..też podobny rozwój czasowy .... można pomyśleć

Co do nazwy ...

1. Kwiat Wisielców
2. Dotknięci i Wybrani
3. a może Shire heh ... mali a jakże ważni

#17 2009-06-04 15:23:36

byry

Administrator

Punktów :   

a którzy to dokładnie gracze?

#18 2009-06-04 15:26:25

wiochmen

Użytkownik

Punktów :   

byry napisał:

pozatym nie ma czegoś takiego jak rezerwowanie sobie planet

Zgadzam się z Tobą, nie ma czegoś takiego jak rezerwowanie. W temacie forumowym chodziło o to że gdyby nie było paktu to slydre’a kolonizator zatrzymałby się na moich myśkach. A mi w kontaktach ze slydrem nie chodziło już o odzyskanie planety, ale choćby o PW wysłaną dla przyzwoitości. Pytałem się go czy mogę wziąć sąsiednią planetę a on po prostu to olał (wiadomość została przeczytana).

#19 2009-06-04 15:37:26

dellegrad

Nowy użytkownik

Punktów :   

olomastr4 i Alana - rozmawiałem z olo ... tylko tak wstępnie

#20 2009-06-04 19:27:44

byry

Administrator

Punktów :   

generalnie się w takim razie zgadzamy z tym co pisaliśmy

następna kwestia to kto i jak podejmuje decyzje w sojuszu i ile chcemy osób

ja proponuje system całkowicie demokratyczny, na zasadzie głosowania w ankiecie na forum
dotyczy to wszystkiego co jest związane z sojuszem, władze, wybór naczelnego dyplomaty
tzn tego który będzie w opisie sojuszu, do niego będą się kierowali ludzie którzy mają coś do sojuszu
bo dyplomację jako taką będziemy prowadzić wszyscy z tego co pisaliście

w razie gdybyśmy robili rekrutacje otwartą
należało by wprowadzić jakiś system ala konstytucja którą zmienić tylko założyciele
to by była futka bezpieczeństwa przed wdarciem się do sojuszu jakiś klonów sił mrocznych lub jasnych
takie klony mogły by przekształcić sojusz w coś co nie podoba się graczom aktywnym w życiu sojuszu

Jeśli chodzi o ilość graczy to proponuje tylko osoby które w jakimś stopniu znamy
Na razie jest 5 osób, delegrad proponuje jeszcze dwie, ja jestem za szczególnie jeśli chodzi o Alane, patrzyłem na ranking
bardzo rozwinięta gospodarka, generalnie profil gracza ok.

Jeśli chodzi o ilość osób to mi odpowiada gdzieś między 5 a 10 w fazie początkowej, chociaż 5 to odrobine maławo

Garcol nie odpisał na priva, może woli dalej swoją gospodarke spokojnie rozwijać albo ma inne plany

Czekamy na opinie w sprawie sposobu zarządzania i wizji wielkości (osobowej) sojuszu

ps. oczywiście nie musimy tego wszystkiego pisać teraz, wystarczy że wszyscy będą mieli zbieżne poglądy

#21 2009-06-04 19:35:09

dellegrad

Nowy użytkownik

Punktów :   

malutkie wyjaśnienie - rozmawiałem z olomaster4 i to on mówił że z znajomą mieli sojusz ale się rozpadł, więc podpytuje go czy byłby zainteresowany z Alaną wstąpić

#22 2009-06-04 19:38:17

byry

Administrator

Punktów :   

ad wyjaśnienia to nie ma problemu, chodzi o to czy werbować jeszcze kogoś czy nie
ja jestem za werbowaniem jeszcze paru osób, szczególnie aktywnych i na podobnym poziomie jak my

EDIT: można wg. mnie zapraszać osoby na to forum bez zobowiązań aby przynajmniej poznały nasz sposób myślenia, bo ja chętnie bym poczytał fora sojuszowe przed decyzją o wstąpieniu

#23 2009-06-04 19:38:45

dellegrad

Nowy użytkownik

Punktów :   

no właśnie o to chodzi

#24 2009-06-04 19:53:45

Mesjash

Administrator

Punktów :   

Oki. Z tego co widzę to wizję mamy zbieżne. Zgadzam się z Wiochmenem co do ostrożności w zawieraniu paktów. Co do prowadzenia dyplomacji przez wszystkich chodziło mi o to, że każdy ma jakieś inne kontakty z graczami cosmo. I jeżeli będziemy dążyli do jakiś kontaktów z danym sojuszem to powinna się tym zajmować osoba, która "ma wtyki" w tym sojuszu. Pakty podpisywałby założyciel ale negocjacje prowadzone powinny być tak jak to opisałem.

Ja na przykład mam dobre kontakty KORDOSem z niejakim eugeniuszem z Jasna Strona Cosmo co można wykorzystać bo jest dość mocnym graczem a kontakt z nim jest bardzo dobry (właśnie sie na sparing wybieram do niego).
Po za tym kordos sąsiaduje z sojem Diablo (zero relacji)

Znowu Mesjashem miałem zatarg ze slydre (Federacja Zjednoczonych Planet) - kolejny głos ! :D oraz z Narcyzem (też Federacja)
Za sąsiadów mam sojusze "Radość o poranku!" oraz "Confederacy of Independent Systems"

Z kontaktów dyplomatycznych dobry kontakt jest też z docentem (z tego co z nim rozmawiałem) no i jest on chętny do sparingów, a to dość mocny zawodnik jest (597 planet)

Co do dyplomancji naszego sojuszu i polityki międzygwiezdnej to jak pisałem wcześniej z czasem chętnie bym powojował, bo to jest właściwie cel tej gry, ale to jest pieśń przyszłości bliżej nieokreślonej, a jak nie będzie takiej potrzeby to nie jest to warunek konieczny ;-)

Co do nazwy to skleciłem taką i coraz bardziej mi się ona podoba : Schizma Osobników Wrogich Anarchii (w skrócie SOWA)

EDIT: co do tego byry aby zapraszać tu potencjalnych zainteresowanych to nie do końca jestem o tym przekonany. Może raczej po założeniu już soja, jak już będzie kręgosłup moralny sojuszu i polityka wyklarowana. Nowi członkowie to nowe pomysły (to +) nowy bagaż wrogów i przyjaciół itd. Myślę, że to my, ojcowie założyciele :D powinniśmy stworzyć sojusz a następnie zapraszać nowe osoby po sprawdzeniu ich relacji z innymi sojuszami itp.

Mesjash CV:
Preferencje: inna droga
ale tu się zgadzam z jaśni +3, mroczni -3
Przyjaciele:
byry, dellegrad, kordos ;-)
Wrogowie:
slydre, narcyz (obecnie brak relacji)
Dotychczasowe konflikty:
slydre, daqunka, narcyz
Zainteresowania:
stosowana ekonomia międzyplanetarna dążąca do utopijnej wizji kontroli wszechświata (tak na początek ;)
Położenie geograficzne w kwadracie SDP:
północne krawędzie centrum galaktyki, a dokładniej na rozstaju dwóch macek tego gwiazdozbioru :D      o tam na mapie :gora:
Najbliżsi sojusznicy:
hmmm... najmniejsze odległości.
wiochmen: 835ly
hiranon: ok. 1800ly
byry: 714ly
dellegrad: ok 1760ly

#25 2009-06-04 20:12:34

byry

Administrator

Punktów :   

to w takim razie odblokowałem forum do możliwości czytania bez rejestracji a delgrad napisz do tych osób żeby sobie przeczytały dotychczasową rozmowę i niech pomyślą czy chcą się przyłączyć, to samo dotyczy wiochmena jak masz kogoś to mu wyślij linka do forum

#26 2009-06-04 21:11:56

dellegrad

Nowy użytkownik

Punktów :   

Dellegrad CV:
Preferencje: spokój, spokój itd .... itd ale na końcu ... :>
zgadzam się: jaśni +3, mroczni -3
Przyjaciele:
byry, wiochmen, kordos, mesjash`ek ;-)
Wrogowie:
brak
Dotychczasowe konflikty:
daqunka
Zainteresowania:
eee ... tak normalnie, jak każdy ... intergalaktyczna stosowana praktyka rozwoju...
Położenie geograficzne w kwadracie SDP:
kude ...prawie 10-tka samiuśki środek
Najbliżsi sojusznicy:
nie mierzyłem

#27 2009-06-05 13:00:28

wiochmen

Użytkownik

Punktów :   

Aż głupio że nie umieściłem Was na liście przyjaciół btw chodziło mi bardziej o kontakty zewnętrzne.

Jeśli chodzi o nowych graczy to moim zdaniem im więcej tym lepiej. Nie ograniczałbym się w tym temacie. Oczywiście inwigilacja głęboko niewskazana więc trzeba być ostrożnym. Może kordos zostanie trochę dłużej niż planuje jako wtyczka w SDP i akwizytor sojuszu? W końcu akwizycja nie jest zabroniona. Maniacy jedynie mają zakaz.

W kwestii dyplomacji mogę pogadać z CIS, pewnie nie będzie problemów z nieagresją, ale zabiegałbym o pakt militarny.

Ostatnio edytowany przez wiochmen (2009-06-07 19:00:34)

#28 2009-06-07 19:17:15

dellegrad

Nowy użytkownik

Punktów :   

Dellegrad: 6, 8, 15

#29 2009-06-08 16:41:32

byry

Administrator

Punktów :   

proponuje zostawic w sdp wtyczke, a co do sprawdzania kto sie nada proponuje zrobic skrypcik tzn kazdy z nas raz na jakis czas skopiuje do maila ranking i wysle go mailem na jakis adres, ja zrobie skrypcik ktory bedzie parsował maila i wrzucal ranking do bazy
wtedy wykryjemy sobie np. kto przez miesiac mial najwieksze wzrosty gospodarki, militarny itd
bo kogos kto olewa gospodarke a skupia sie tylko na zbrojeniach to raczej nie chcemy bo taka droga jest bez sensu

#30 2009-06-08 17:10:21

wiochmen

Użytkownik

Punktów :   

ciekawe z tym skryptem... a może dałoby się zrobić skrypt który sam by sprawdzał ranking a uzytkownik wpisywałby jedynie tekst kontrolny? Choć mi się bardziej marzy coś co ściągałoby z CP wiadomości przychodzące...

Stopka forum

RSS